A banda de les famoses pintures rupestres, declarades Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, el Cogul ens dóna l’oportunitat de conèixer la nostra història de prop.

A un quilòmetre de les pintures, s’hi troben les tombes del Saladar, d’origen àrab, rectangulars i fetes a la roca viva, i una cova anomenada de les Creus, ja que hi ha unes creus picades i dibuixades a la pedra. La cova està molt amagada i és difícil localitzar-la si no ens acompanya algun veí del poble.

A la plaça Major, s’alça l’església parroquial de la Mare de Déu de l’Assumpció, d’estil renaixentista, amb una façana barroca i el campanar de pedra. Edificada l’últim terç del segle XIX , presideix l’altar major una imatge de l’Assumpció de la Verge Maria, i també la venerada imatge del Sant Crist del Cogul amb un altar propi al creuer i un bell altar amb el Sant Crist ocupant el cambril, on rebia el bes enfervorit dels fidels. Era el punt de referència de la vida religiosa de la vila i dels pobles de les rodalies.

Per conèixer el paisatge, podem fer-hi excursions a peu i amb bicicleta i gaudir d’un territori ondulat, amb petits altiplans i tossals aïllats pels barrancs que davallen al riu.

Interessant també la visita a la cooperativa de l’Oli Rupestre del Cogul o al molí particular de l’oli Vilà, on descobrir i viure el procés de producció de l’oli, el producte protagonista de la nostra terra.